söndag 4 november 2012

Kongresshelg i Polen

November månad invigdes i Krakow på kongress med MSF Utland. Jag reste dit tillsammans med representanter från Västerbottens Läns Landsting och berättade om mitt sommarjobb inom psykiatrin för läkarstudenter som studerar utomlands och vill återvända till Sverige. Kongressen öppnades med ett mycket välregisserat tal av ordförande i MSF:s förbundsstyrelse, Isabella Kongstad, och därefter följde en rad spännande föreläsningar om bland annat traumamedicin och konflikthantering. Det hade också arrangerats en arbetsmarknadsmässa där studenterna fick tillfälle att mingla med landstingsrepresentanter och knyta kontakter inför framtida jobb. 

Det var riktigt kul att träffa blivande kollegor och jag konstaterade ganska snabbt att intresset för svenska bristspecialiteter såsom radiologi och psykiatri tedde sig förhållandevis stort bland studenterna. Många var nyfikna på den svenska läkarutbildningen och hur vårdsystemet ser ut här, och några studenter delade med sig av skräckhistorier om straffavgifter vid frånvaro från undervisningen samt handledare som vänder ryggen till när de försöker hälsa. De läser den hårda skolan, helt enkelt!

På fredag hann vi prova oss fram bland det lokala matutbudet och istället för den beryktade partyspårvagnen valde jag på kvällen att tillägna Krakows stora shoppinggalleria ett besök. Där fanns en uppsjö med internationella kedjor och det mesta var förhållandevis billigt, särskilt skinnprodukter! 

Efter föreläsningar och mingel toppades lördagskvällen med en glammig bankettmiddag på Prezegorzaly slott, där ett pulserande dansgolv utvecklade sig fram emot småtimmarna. På söndag morgon var det dags att checka ut och det var med vemod jag lämnade Mulberrybutiken i Köpenhamn tomhänt. Villblirik.nu 

0 kommentarer: